Headerbild

Orientera i Liljansberg, är inte alltid så lätt!

2012-05-01 i Nyheter / Egna nyheter / Egna nyheter

Prenumerera via:

RSS

Lalla o Ola som var banläggare i helgen fick mycket beröm och banorna uppskattades, framförallt av de allra ”orienteringskunniga” . Vilka gillar när de får orientera varje meter. Jag själv är ganska rutinerad och brukar klara det mesta. Men i söndags var

Liljansberg med banaNär jag kikar på min bana i efterhand ser jag att jag inte haft full kontakt med kartan. Jag har inte sett några direkta vägval utan slängt på kompassen och sprungit. Till följd blev det flera små stopp och mindre missar. Jag ska ändå försöka berätta hur jag borde gjort på några sträckor.  Scanningen av min karta blev inte så bra men kanske kan ni översätta på era egna kartor.

1         Här gällde det att få tag på släpstigen och upp i sänkan. När det blivit platt efter en bit viker man höger mot tornet och brantkanten och då är man hemma.

2         Kompass sakta. Här måste man ha kontakt med någon av branterna innan och sedan smyga fram.  Greppar man inte branten och missar kontrollen blir det svårt att hitta igen…..

3         Här gick det för fort för mig. Rakt på, fick stenen men kunde inte navigera mot skärmen, stod i ljusgröna och visste inte vart jag skulle. Borde ha kört lite höger över höjden, sedan mot beståndskanten och branten som sista säkra. Då är man på rätt höjd, men bör ändå plocka stenarna på vägen in.

4         Här bör man se att det är 2 höjdpartier, mot den vänstra först. Ser man tornet är det bara att styra mot nästa höj (orange inringade). Här kom slarv 2. Hade inte koll ordentligt på höjderna, blev stillastående på den första……

7    Grov kompass mot släpstigen, kanske aningen snålare mot vad jag ritat. Sedan följa den till gamla hygget och beståndskanten. Kompass sista 100. Här slarvade jag igen, kom långt åt höger, över släpan och upp mot tornet…..

9 Slängde på kompassen rakt på, läste av en del stenar och hade hyfsad koll. Här borde jag tänkt lite innan. 2 vettiga sätt. Kompass mot beståndskanten lite till höger, sedan följa den mot brantkanten. Det andra förslaget är full gas mot hygget, och när man ser det vinklar man ner mot kontrollen.

10 Rakt på, gäller att ha koll vart man lämnar hygget. Jag såg till att se 3-stenarna på väg upp, sedan spanade jag efter nästa sten men hann se skärmen innan.

11 Ingen plan, sprang bara. Kom till branter, fick stanna, såg gränsröset på kartan och kunde fånga in det i den öppna terrängen. Sedan lugnt ner nedanför branterna.

 

12 Inga konstigheter. Mot vägskälet, därifrån upp i sänkan och runt brantkanten.

 

 

Har hoppat över flera sträckor, bl.a några kortsträckor där det inte går att ge några direkta tips utan där gäller det att plocka detalj för detalj och på så vis såga sig mot skärmen.

Hoppas det hjälper någon av er på er orienteringsresa. Övning ger färdighet!

Stefan

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in