Headerbild

Gästskribent från Veterantävlingen - Sven-Erik Ejeborg

2010-04-20 i Nyheter / Egna nyheter / Egna nyheter

Prenumerera via:

RSS

Sven-Erik Ejeborg numera orienterande för OK Kåre gjorde en minst sagt medioker säsongsdebut på tisdagen i Brovallen. Jag bad att han skulle skriva en liten betraktelse från dagen. Han verkade inte helt övertygad om att dagen var värd att återberättas. De

  Tisdag och solen var framme. Perfekt dag  för en liten utflykt i landskapet.  Varför inte till Avesta och  premiären i Veteranorienteringen , ”antikrundan” som den kallas. Samtidigt hinner jag hälsa på Kalle. En av vännerna från Avestatiden.
  Tänk.  det är femtio år sedan jag lämnade födelseorten. Tiden  på Avesta Tidning (1954-60) glömmer jag aldrig. Får jag chansen berättar jag gärna vad som hände i Folkarebygden, särskilt senare delen av  50-talet. Så mycket det hände då. Televisionen  kom t ex
  Vilken fart det var på idrotten. Avesta AIK  var i fotbollstvåan. Och  flera kommunbor  tävlade om SM-medaljer i olika idrotter. 
 Motorsporten lockade oftast mycket folk till Nordanö. Där fanns rundbana och där kunde man också åka i terrängen.
 Nu ligger motorstadion nästan inne i Västmanland. Perfekt läge vid riksvägen och med en underbar skog.
 Det var där AOK hade placerat ut skärmarna för dalaveteranernas premiärskubb. Som lockade över hundra deltagare. 
 Vilken härlig terräng! Ren och fin skog. Inga höjder där de korta banorna hade strängats. Här och där låg några snöhögar kvar.
  Vart tog snön vägen?  Det var inte länge sedan snödjupet var decimeterdjup även i södra Dalarna.  Den kommer att ligga långt in i maj, sa man då. Men icke.  Snön bara försvann. Och inga stora vattenpölar.
  Stövlarna behövdes inte i detta premiärskubb.  Jag såg inte en människa när jag knallade  ut på den korta banan. Inte så konstigt, jag kom ju strax innan ”butiken” skulle stängas.
  Var är skärmen?    Den fanns inte där jag  tyckte att den skulle stå.  Tittade ner och tittade upp. Men ingenstans.  Nåja, till slut hittade jag den.  Men inte nästa så det var bara att smyga in bakvägen vid målet.
 Och det var då  jag fick se att det var en 10.000-delskarta!
 Kanske jag hittar bättre nästa gång. Då ska jag börja med att titta efter skalan. Och så är det bäst plocka fram nybörjarboken igen…     
 Roligt få komma till motorstadion. Tänk, det var 12 500 människor där den gången Masarna blev svenska mästare. Det är största händelsen i Avesta Idrottshistoria.
 Fick även se en skymt av motocrossbanan, den som man annars inte tänker på.  Bra  att motorälskarna har någonstans att vara.
  Ja, det var kul få komma till Avesta och motorstadion. Jag tror alla som var ute i skogen tyckte det var skönt att få komma igång efter den långa och snörika vintern.
  Nästa gång kämpar de många veteranerna i någon annan skog. Den ambitiöst arbetande orienteringsklubben jobbar nu med andra uppgifter.

Eje

Kommentera gärna artikeln nedan. 

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in